Wojtkowy - „Śledź ostatkowy” z czosnkiem i majerankiem
Wojtkowy - „Śledź ostatkowy” z czosnkiem i majerankiem
Składniki:
• 8 do 10 płatów śledzia solonego
• 2 - 3 łyżki duże majeranku
• szczypta świeżo mielonego pieprzu
• 6 – 8 ząbków czosnku
• olej - ja stosuję oliwę z oliwek
Etapy przygotowania
Płaty śledziowe moczę przez 1 do 2 godz. w zimnej wodzie, najlepiej kilka razy wodę zmienić. Ułóżyć na deseczce do ocieknięcia.
Płaty śledziowe tnę na paseczki wielkości 2 do 3cm. Przekładam do miski lub naczynia w którym pozostaną, zasypuję majerankiem i rozdrobnionym czosnkiem troszkę mielonego pieprzu. Dokładnie mieszam.
Przekładam do ozdobnego słoiczka lub układam w naczyniu w którym mieszałem /naczynie musi mieć szczelne zamknięcie – zapach śledzi i czosnku potrafi w lodówce zdominować większość potraw/. Na koniec zalewam oliwą. Podaję następnego dnia najwcześniej. Ze świeżym pieczywem – chrupiącą bułeczką, bagietką ale i nieźle smakują z ciemnym pieczywem. O smaku powiem tak: śledzie ze śmietaną, cebulą, jabłkiem w sosie koperkowym, musztardowym, majonezie są dobre, te są rewelacyjne, polecane smakoszom i koneserom zwłaszcza jako przystawkę. Jutro są ostatki więc kilka fotek z dzisiejszej produkcji.
Życzę smacznego !!!!!!
Wojtek Wdowikowski
Wrocław, 17.02.2015r.
« Powrót »