Dwukolorowy pasztet z jałowcem
Składniki:
40 dag mięsa wieprzowego
30 dag wątroby wołowej
40 dag mięsa wołowego
50 dag mięsa drobiowego
3 łyżki oleju
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki śmietanki
1 pietruszka
2 cebule
1 marchewka
mały seler
10 ziaren jałowca
4 jajka
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Etapy przygotowania:
1. Warzywa (oprócz cebuli) myjemy, obieramy i zalewamy wodą. Dodajemy do nich mięsa (z wyjątkiem wątroby) i gotujemy wszystko do miękkości. Wyjmujemy z wywaru, studzimy.
2. Wątrobę kroimy na mniejsze części i podsmażamy z cebulą na oleju. Całość mielimy. Mięso drobiowe mielimy osobno i przekładamy do osobnego naczynia. Pozostałe mięsa mielimy i mieszamy ze sobą.
3. Do wieprzowiny, wołowiny i wątroby dodajemy bułkę tartą, pietruszkę, marchewkę, sól, pieprz, łyżeczkę gałki muszkatołowej, jałowiec oraz dwa jajka. Dokładnie rozdrabniamy robotem kuchennym (blenderem) na jednolitą masę.
4. Do mielonego mięsa drobiowego dodajemy pokrojony w kostkę, ugotowany seler, śmietankę, 2 jajka, namoczoną w wodzie i odciśniętą kajzerkę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie wszystko rozdrabniamy blenderem.
5. Na naczynie żaroodporne wyłożone papierem do pieczenia, kładziemy najpierw masę z mięsa drobiowego, a następnie masę ciemniejszą.
6. Wierzch pasztetu można ozdobić kilkoma listkami laurowymi. Pieczemy przez godzinę w 200 stopniach Celsjusza. Po ostygnięciu, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje po 2 dniach.
« Powrót »