Aktualności



Z głębokim żalem zawiadamiamy, że do krainy wiecznych łowów odszedł kolega Grzegorz Russak.

O śmierci Grzegorza Russaka poinformował 29 września Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Przemyślu:
Uroczystości pogrzebowe odbędą się w piątek, 5 października o godzinie 13.30 w kościele ojców Dominikanów na warszawskim Służewie (ulica Dominikańska 2). Po uroczystościach odbędzie się przeniesienie do grobu rodzinnego na cmentarzu północnym.

Grzegorz Russak był znanym kucharzem i gawędziarzem. Był lekarzem weterynarii, doktorem nauk rolniczych, autorem programu telewizyjnego "Smaki Polskie" a także książek kulinarnych. Na antenie TVP2 prezentował przepisy kuchni łowieckiej w programie "Ostoja", który nagrywano przez lata w "Wielkiej Lipie". Był wieloletnim dyrektor Domu Polonii w Pułtusku. Zasłynął jako kucharz, gawędziarz i propagator polskiego tradycyjnego jedzenia. Był prezesem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Od lat jego artykuły kulinarne ukazywały się na łamach „Łowca Polskiego”. Jego pasją były tradycje i obyczajowość szlachty dawnej Rzeczpospolitej.

Takim Cię Panie Grzegorzu Pamiętamy.

Jesteśmy zaszczyceni i dumni z faktu iż mieliśmy okazję; poznać, rozmawiać i słuchać Kolegę Grzegorza.

Niech umiłowana knieja wiecznie Ci szumi!


„Tradycja to nie moda. To są zwyczaje przekazywane z pokolenia na pokolenie nie dlatego, że tak wypada, ale ponieważ jest to mądre, piękne i potrzebne.”
Grzegorz Russak


« Powrót »